Slag aan de Leie, aan het Afleidingskanaal en aan de Schelde van 31 oktober tot 11 november 1918

De derde fase van het Geallieerd offensief in België begint op 31 oktober 1918. De Belgische en Franse troepen trachten tevergeefs het Afleidingskanaal van de Leie over te steken.

Meer naar het zuiden slagen de Frans-Amerikaanse en Britse troepen, eerst rond Waregem tegengehouden, uiteindelijk de Schelde te bereiken. De Amerikanen steken de Schelde over bij het plaatsje Eine (bij Oudenaarde), waar thans de Ohiobrug staat. Op 2 november trekken de Duitsers zich massaal terug achter het kanaal Gent-Terneuzen. Tijdens dit offensief speelt het Belgisch leger een kleinere rol en volgt op de voet de Duitse terugtrekking. Op 3 november bereiken de Belgen het kanaal Gent-Terneuzen. Op 9 november wordt de Schelde overgestoken; Oudenaarde valt in handen van de Bondgenoten, die hun opmars verder zetten richting Brussel. Zij komen er aan na de Wapenstilstand.

Gent wordt op 10 november 1918 bevrijd na het vertrek van de laatste Duitse soldaat. Edward Anseele wordt waarnemend burgemeester tot de terugkomst van de wettelijke burgemeester van Gent, Braun, op 15 november. De Gentse bevolking toont haar haat jegens de Activisten door hun huizen te plunderen.