Offensief in de richting van Torhout en Tielt 14 - 30 oktober 1918

De Britse troepen verslaan de Duitse verdedigers op de verdedigingslinie van Selle en 20.000 Duitse soldaten worden gevangen genomen. Rond het eind van oktober 1918, zaten de Duitsers achter de Schelde. Om de druk op het terugtrekkende Duitse leger te behouden, lanceert de Legergroep Vlaanderen een nieuw offensief vanuit Ieper, tussen 14 en 30 oktober 1918.

Deze tweede faze, beter bekend onder de naam van Slag van Torhout - Tielt, is een gezamenlijke operatie van de Franse en Belgische legers : 7de en 34ste legerkorps en Franse tanks. In het midden worden de twee Franse legerkorpsen belast met het innemen van de stad Roeselare via het kanaal van Mandel. In het Noorden, moet het Belgisch leger het kanaal van Handzame en de stad Torhout innemen en in het Zuiden, moet het Belgisch leger het front tussen Roeselare en Ledegem doorbreken en de rechter oever van de Leie beschermen.

Het offensief begint met een voorbereidende beschieting en vervolgd door een aanval van de infanterie beschermd door tanks. De Fransen bereiken de steenweg Roeselare - Torhout en vallen Beveren aan, vervolgens voegen de Fransen zich bij het Belgisch leger in het Noorden en nemen gezamenlijk Handzame en Kortemark in.

Gebruik makend van de terugtrekking van het Duitse leger, lanceren de Belgische troepen op de overstroomde frontlijn Diksmuide-Nieuwpoort verzameld een offensief en bereiken op 16 oktober de Ijzer en vervolgens de Britse linies. Op  17 oktober, trekken de Duitsers zich terug in oostelijke richting en bevrijden de Belgen Oostende en de omstreken van Brugge. De Fransen bevinden zich voor de poorten van Tielt. De slag van Vlaanderen is voorbij, de slag aan de Leie kan nu beginnen.