De Russische Februarirevolutie 1917

De Russische Februarirevolutie uit 1917 heeft een militaire, politieke en klimatologische oorzaak. De Russische bevolking had het hard te verduren tijdens de Eerste Wereldoorlog, de legerleiding was onbekwaam, het leger had een gebrek aan wapens, kleding en voedsel. De opeenvolgende nederlagen ondermijnden het moreel van de Russische bevolking. Daarbij was de meerderheid van de bevolking het regiem van de tsaren beu. En als toppunt was de winter 1916-1917 één van de koudste in Rusland; de steden werden niet meer bevoorraad door de kou, de mechanische onderdelen van de stoomlokomotieven bevroren.

Op 3 maart 1917 was de emmer vol. De arbeiders van de grootste fabriek van Petrograd, Poetilov, gingen in staking. Incidenten deden zich voor op 5 maart wanneer het gerucht van broodrantsoenering de ronde deed. De daaropvolgende dag gingen de deuren van de Poetilov fabriek dicht door gebrek aan wisselstukken. De arbeiders worden op straat gezet. Maar ondertussen verlaat de tsaar zijn hoofdstad. Op 8 maart 1917, betogen massaal de arbeidersvrouwen, studenten en huisvrouwen en eisen brood. Zij krijgen de steun van de stakende arbeiders die het einde van de oorlog en het invoeren van de republiek vragen. Op 9 maart, rukken 150.000 stakende arbeiders op naar het stadscentrum. De Kozakken die geen orders gekregen hadden, werden heel snel onder de voet gelopen.

Op 10 maart worden in alle wijken van de stad meetings gehouden. De algemene staking wordt uitgeroepen. De radicalen eisen het einde van de oorlog en de val van de tsaar. De revolutionaire leiders in Petrograd aanwezig aarzelen om het leiderschap van de betogers op zich te nemen. Nicolaas II reageert als een autocraat, hij roept de staat van beleg uit en geeft order aan het leger om in 24 u de orde te herstellen. De volgende dag 11 maart open de politie en het leger het vuur op de demonstranten, meer dan 150 mensen sneuvelen. De Doema, het Russisch Parlement wordt opgedoekt.

Alles gaat in een versneld tempo. Op 12 maart, weigeren soldaten nog verder op hun broeders te schieten en vervoegen de geledingen van de revolutionairen. Het wapenarsenaal wordt geplunderd. Onder druk van de legerleiding, treedt de tsaar Nicolaas II op 15 maart af ten voordele van zijn broer, groothertog Mikhaïl Alexandrovitsj Romanov. Maar deze laatste, onder hevig protest van de bevolking, verwerpt de kroon. In een mum van tijd is het tsaristisch regiem gevallen.