Oorlogsgruwelen

Aan het begin van de oorlog dringt de realiteit van het conflict onverbiddelijk bij de Brusselaars door zodra de eerste gewonde of dode soldaten en gevluchte burgers in de hoofdstad aankomen.

Oorlogsgruwelen

Tijdens de bezetting wordt de informatie meer gefilterd. De Duitsers kondigen enkel hun eigen overwinningen via openbare bekendmakingen aan.

Clandestiene kranten (zoals "De Vlaamsche Leeuw" of "La Libre Belgique") proberen echter een andere 'realiteit' naar voren te brengen en het moraal van de bevolking weer op te krikken. Het nieuws is echter somber: de Duitse basis van Evere gebombardeerd, Leuven en Dinant verwoest, burgers worden geëxecuteerd, in Ieper wordt gas gebruikt, enz.

Om de burger bevolking rustig te stellen, zetten de legertoppen propagandacampagnes op touw. Het leger wordt afgebeeld als een groep scouts, babbelend, kokend, etend en bezorgd om het welzijn van de populaties van de bezette gebieden.

Ten slotte komen er stukje bij beetje nieuwe gruweldaden aan het licht door de terugkeer van verminkte of kreupele mensen, en slachtoffers van gifgas.

 

Zie ook:

Beelden van de moord op aartshertog Franz Ferdinand op 28 juni 1914. Dit evenement is het excuus van de Eerste Wereldoorlog.

(Andere suggesties te volgen)