Groot-Britannië wordt gerantsoeneerd 17 december 1917

In Groot-Britannië wordt de rantsoenering ingesteld nadat de Duitsers de duikbootoorlog verstrengd hebben in februari 1917.

Vanaf april 1917, is er een verbod op het verkopen van voedingswaren na 20u. Het is zelfs verboden meer dan één tweegangenmenu te bestellen in een restaurant. Duiven mogen niet meer in het openbaar gevoed worden en wie thuis kippen heeft, mag ze niet meer voeden.

Het gebrek aan voedsel doet de prijzen van voedingswaren fors stijgen. Dit zet sommige gemeentebesturen aan om het voedsel te rantsoeneren, tegen de wil van de arbeidersgezinnen.

Zoals in andere oorlogvoerende landen, wordt in Groot-Britannië het bereiden en verkopen van taarten, cakes, muffins, e.d.m. verboden. Het brood wordt eveneens gerantsoeneerd : de bakker mag zijn brood slechts 12 u na het bakken verkopen!

De verplichte rantsoenering van voedingswaren (suiker, tee, boter, margarine, kaas, bacon, enz.) wordt in december 1917 op regionale basis ingevoerd : Pontypool in Wales is de eerste regio die door de restricties getroffen wordt. Londen volgt begin 1918. Heel Groot-Britannië is op dieet vanaf de zomer van 1918!