Gazetten

Tijdens de Eerste Wereldoorlog, werden er heel wat gazetten in Brussel gepubliceerd.

Croquisderue Bruxelles14-15 vendeusedejournaux001

Tijdens de bezetting, zoeken de Brusselaars op alle manieren om geïnformeerd te worden over wat er in hun stad, in het land of wereldwijd gebeurde.

Heel snel, blijkt de informatie door de Duitse censuur scrupuleus gefilterd.  De bezetter plakt officiële mededelingen op de muren van de stad en houdt een oog op de persorganen, om zoveel mogelijk kritiek, vaderlandsliefde en verzet te vermijden.

Enkele kranten worden klandestien uitgegeven en verspreid zoals La Libre Belgique of de Vlaamsche Leeuw, met alle risico's van dien voor hun journalisten, uitgevers en lezers.

In deze rubriek, worden enkele stalen artikels in verschillende persorganen verschenen en bewaard op het Archief van de Stad Brussel langzaamerhand overgeschreven in de oorspronkelijke taal (de titels zijn vertaald).

Deze persknipsels getuigen van de bezorgdheden van de inwoners van de hoofdstad, in verband met de moeilijkheden van het dagelijks leven en de dramatische belgische en internationale actualiteit. Onder de geciteerde kranten: L’Echo de la Presse internationale (gecensureerd); Le Bruxellois (gecensureerd); Le Journal des réfugiés (in Den Haag uitgegeven, bestemd voor de Belgische vluchtelingen in Nederland, niet in Brussel verspreid); La Libre Belgique (klandestiene pers); De Vlaamsche Leeuw (klandestiene pers).

De afbeeldingen die deze transcripties illustreren komen uit de verzamelingen van het Archief van de Stad Brussel.