Een nieuwe straf voor de Brusselaars november - december 1916

Ondanks het verbod op het vieren van het Koningsfeest op 15 november, hebben Brusselse patriotten Duitsers uitgescholden na de Mis. Als vergelding, heeft Luitenant generaal von Hurt, gouverneur van Brussel en van Brabant, de avondklok ingesteld voor alle Brusselaars (agglomeratie inbegrepen) tussen 20u30 en 04u00 s'morgens. De straf gaat in vanaf 21 november voor een onbepaalde tijd. Daarbij moeten alle openbare horecabedrijven, winkels, enz. om 20u00 sluiten.

In de praktijk, was er vanaf 19u30 niemand meer op straat. Iedereen trachtte voor 19u30 per tram naar huis te keren. Enkele trams reden nog. De stads sfeer was luguber. Voor enkele theaters was de maatregel de doodsteek, zoals voor de Théâtre des Galeries die onlangs weer openging. Anderen nog veranderden hun programma's; de voorstellingen hadden in de voormiddag plaats, op woensdag, donderdag en zondag.

Uiteindelijk wordt op 18 december de avondklok opgeheven, maar er was geen reden tot juichen. Baron von Bissing, generaal gouverneur voor België besliste wegens een gebrek aan grondstoffen de verlichting in de winkels te verbieden en dus de winkels te sluiten om 19u00. Enkel de apotheken, de winkels waar voeding, tabak, sigaren en sigaretten werden verkocht mochten open blijven. De horecazaken, de schouwburgen en de bioscopen moesten om 22u00 sluiten. De meeste Brusselaars hadden geen zin meer om te lachen.